Mladý ječmen je v poslední dobé skutečně oprávněně na výsluní popularity. Z řad odborné i laické veřejnosti na něj slyšíme v poslední době doslova ódy. Zelený prášek proměňující se po smíchání s vodou na životodárnou šťávu pro mnohé totiž znamenal návrat ke zdraví a tělesné kondici.

Mladý ječmen je svěží, enzymaticky živý nápoj plný vitaminů, minerálních látek, stopových prvků a aminokyselin. V tomto článku vysvětlíme, co mladý ječmen vlastně všechno dokáže.

Mladý ječmen…

  • sytí a čistí zároveň, pro svůj vysoký obsah chlorofylu a velké množství aktivních enzymů je ideálním prostředkem pro nastartování detoxikace organismu
  • vysoký obsah antioxidantů, a díky nim zpomaluje buněčné stárnutí a snižuje riziko rakovinového bujení
  • podporuje trávení, peristaltiku a působí proti zácpě, takže je vhodnou součástí redukčních kúr a půstů
  • hraje důležitou roli v posílení imunitního systému a rovnováhy organismu
  • díky vysokému obsahu železa a chlorofylu příznivě ovlivňuje krevní obraz, má protisrážlivé účinky, zabraňuje tvorbě trombů, aterosklerozy, koronárních chorob a infarktu myokardu
  • příznivě ovlivňuje imunitu, hojení ran a regeneraci všech tkání
  • pomáhá udržovat acidobazickou rovnováhu organismu
  • podporuje léčbu kožních onemocnění, účinný v boji proti lupence
  • má odorizační účinky, protože napomáhá eliminaci tělesných pachů

A jak se ječmen užívá?

Dospělí obvykle užívají jednu čajovou lžičku 2x denně nalačno. Děti od 3 let 1/2 čajové lžičky denně. Prášek smíchejte se 150 ml vody, ideálně pomocí šejkru, abyste jinak hořký prášek hodně rozmělnili a získali jemnější chuť. Nerozpouštějte mladý ječmen nikdy ve vodě o teplotě vyšší než 45 °C, důležité enzymy a vitaminy by se zničily. Pokud vám nápoj nepřipadá chuťově úplně nej, můžete šťávu z mladého ječmene smíchat třeba s rajčatovou nebo mrkvovou šťávou, nebo s jakýmkoliv pro Vás chuťově příjemným džusem.